Krvodajalstvo

Za človeški organizem je kri nenadomestljivo zdravilo in je lahko vsakdo med nami potencialni prejemnik krvi, zato si lahko pomagamo le ljudje med seboj. V Sloveniji je medsebojna pomoč v okviru Rdečega križa prerasla v gibanje, katero temelji na globokem humanizmu in zavezanosti k solidarnosti do sočloveka, ki potrebuje kri. Krvodajalstvo temelji na načelu anonimnosti, prostovoljnosti in brezplačnosti.

Kdo je lahko krvodajalec? 

Krvodajalec/krvodajalka je lahko vsaka zdrava oseba med 18 in 65 letom starosti, ki ima najmanj 50 kilogramov telesne teže. Ženske lahko darujejo kri vsake štiri mesece, moški pa vsake tri mesece, če izpolnjujejo zahtevane zdravstvene kriterije.

Kako postanem krvodajalec?

Na odvzem krvi pridete na mesto, kjer poteka redna krvodajalska akcija in predložite osebni dokument, ki ga potrebujemo za vpis v bazo krvodajalcev.
Ob prihodu na odvzem krvi bodo iz vašega prsta odvzeli kapljico krvi, določili krvno skupino in količino hemoglobina, ki nam pove, ali imate dovolj rezerve, da vam lahko varno odvzamemo kri. Po pregledu in pogovoru z zdravnikom vam bo ta povedal, ali lahko darujete kri ali ne.

Postopek darovanja in odvzema krvi.  

V prostoru za odvzem krvi ležete v udoben stol. Medicinski delavec vam skrbno očisti predel na koži, kjer vas zbode z iglo. Kri se zbira v zaprt sistem plastičnih vrečk, ki pozneje omogočajo predelavo. Ves material, ki se uporablja pri odvzemu, je sterilen in za enkratno uporabo, zato se krvodajalec pri odvzemu ne more okužiti. Krvodajalcu se navadno odvzame 450 ml krvi, kar je največ 13 odstotkov celotnega volumna krvi. Ta količina je v skladu s svetovnimi standardi in ne ogroža krvodajalčevega zdravja oz. njegovega počutja; omogoča pa nadaljnjo predelavo krvi na komponente tako, da lahko en krvodajalec pomaga več bolnikom hkrati. Sam odvzem traja približno 5 do 10 minut ob stalni navzočnosti in nadzoru medicinskega delavca.

Nasveti po odvzemu krvi.  

Mesto vboda vam tesno povijemo, da preprečimo podkožno krvavitev. Povoj na roki obdržite vsaj dve uri. Po odvzemu vam v jedilnici postrežemo s prigrizkom in z osvežilnimi pijačami. Priporočamo vam, da čez dan zaužijete čim več tekočine.
Odvzeta kri je le del zaloge krvi, ki jo imajo zdravi ljudje, in večina ljudi se dobro in hitro prilagodi na trenutno zmanjšanje volumna krvi. Izjemoma se lahko kdo od krvodajalcev ob odvzemu krvi ali po njem počuti slabo. Vse slabosti so samo kratkotrajne in ne vplivajo na krvodajalčevo zdravstveno stanje. Pomemben je le individualni čas prilagoditve na odvzem krvi.

V RKS – OZ Zagorje ob Savi so temeljne naloge motiviranje in pridobivanje novih krvodajalcev, ohranjanje obstoječega jedra krvodajalcev in spodbujanje delodajalcev, da omogočijo delavcem udeležbo na krvodajalskih akcijah. Potrebno je omeniti, da nam je bila v sklopu varčevalnih ukrepov na področju krvodajalstva zmanjšana višina sredstev namenjenih prehrani krvodajalcev na krvodajalskih akcija, kljub temu pa smo se v RKS – OZ Zagorje ob Savi odločili, da sprememb na škodo naših dragih krvodajalcev ne bomo uvajali. Tako smo z različnimi prošnjami zbrali dodatna sredstva, ki so nam pomagala, da je primerna malica skromna zahvala za plemenito dejanje posameznikov. V občini Zagorje ob Savi se pomena krvodajalstva še kako zavedamo, zato ga v vseh pogledih negujemo in ohranjamo.